T: +001 555 801

Drugstesten.com levert sneltesten om drugsgebruik aan te tonen

Drugsgebruik onder jongeren moet worden aangepakt

Staatssecretaris Martin van Rijn (Volksgezondheid) maakt zich zorgen over het drugsgebruik onder jongeren. Hij wil dat ouders vaker met hun kinderen praten over de risico's van drugs, want nu lijkt dat onderwerp taboe.

Drugsgebruik onder jongeren: Uitgaan en drugs moet geen normale combinatie zijn

drugsgebruik onder jongeren Bron: Peilstationsonderzoek scholieren 2011

Staatssecretaris Van Rijn: ,,Ik hoor van professionals en jongeren dat ouders vaak helemaal niet weten dat hun kind drugs gebruikt. Daar moet echt verandering in komen want drugs zijn bloedlink'', aldus de bewindsman. ,,Vragen als: 'Gebruik je? Weet je wat je gebruikt? Ken je de risico's'', moeten volgens hem worden gesteld. Om ouders op weg te helpen bij de gesprekken worden op een speciale website tips gegeven en op ouderavonden moet drugsgebruik onder jongeren worden aangekaart, meldt Van Rijn in zijn visie op drugspreventie die hij woensdag naar de Tweede Kamer stuurde.

Risico’s drugsgebruik onder jongeren

Van Rijn wil ook dat jongeren het idee loslaten dat het normaal is om drugs te gebruiken tijdens het uitgaan. ,,Ze lopen daarmee grote risico's. Ook zogenoemde uitgaansdrugs kunnen levensgevaarlijk zijn, zeker in de sterke dosering die nu vaak voorkomt. We gaan jongeren beter informeren en ouders helpen om met hun kinderen hierover het gesprek aan te gaan. Uitgaan en drugs moet geen normale combinatie zijn.'' Behalve ouders en scholen moeten ook feestorganisatoren, clubeigenaren en gemeenten een steentje hieraan bijdragen. Van Rijn gaat om tafel met burgemeesters - om te beginnen van de vier grote steden – om te kijken hoe samen effectiever kan worden opgetreden tegen drugsgebruik op feesten en evenementen. Veel organisatoren van evenementen en eigenaren van clubs nemen al hun verantwoordelijkheid om drugsgebruik onder jongeren te beperken en drugshandel tegen te gaan. Bijvoorbeeld door met gemeenten afspraken te maken over drugscontroles bij de ingang en het regelen van goede voorlichting door bijvoorbeeld Celebrate Safe. De staatssecretaris komt in het voorjaar met een Handreiking Drugs en Alcohol op evenementen. Deze biedt gemeenten handvatten voor een gezond en veilig verloop van evenementen. Drugsgebruik onder jongeren is helaas een veel voorkomend probleem. Drugstesten.com heeft een groot aantal zelftesten voor thuis die u eenvoudig en anoniem online kunt bestellen. Zo kunt u met onze drugstesten kijken of uw kinderen of leerlingen bepaalde soorten drugs hebben gebruikt. Pas wanneer u test, weet u het zeker en kunt u met de gebruiker vervolgens een goed gesprek voeren naar aanleiding van de uitslag van de drugstest. U kunt bij het testen kiezen voor een speekseltest of een urinetest. Ook kunt u bij ons terecht voor alcoholtesten en zwangerschapstesten.

Meer weten over drugsgebruik onder jongeren? Volg ons op Twitter of like onze Facebook pagina.