T: +001 555 801

Drugstesten.com levert sneltesten om drugsgebruik aan te tonen

Stoppen met roken? Wat er met je lichaam gebeurt als je stopt.

Roken is zo ongeveer het ergste wat je je lichaam kunt aandoen. De helft van alle rokers zal voortijdig overlijden, maar er is een lichtpuntje: de schade door roken is deels omkeerbaar. Sterker nog, degene die stoppen met roken, ziet vrij snel zijn gezondheid verbeteren.

Al 20 minuten na de laatste sigaret worden je hartslag en bloeddruk weer normaal en zullen je handen en voeten opwarmen. Na 8 uur is het nicotine- en koolstofmonoxidegehalte in je bloed gehalveerd en stijgt het zuurstofniveau van je bloed. Daardoor word je alerter en slaap je beter.

Na 48 uur stoppen met roken zijn de nicotine en koolstofmonoxide helemaal uit je lichaam verdwenen. Je longen beginnen slijm te verwijderen en je zenuwuiteinden herstellen zich. Je proeft en ruikt weer meer. Drie maanden, nadat je je laatste sigaret hebt gerookt, zijn je longen en je zuurstofcirculatie al aanmerkelijk verbeterd. Langzaam zul je merken dat je holtes minder verstopt zijn en dat je minder snel buiten adem raakt.

Stoppen met roken

Na een jaar is het risico op hartziekten gedaald met 50 procent. Wie vijf jaar is gestopt heeft dezelfde kans op een beroerte als een niet-roker. En na 10 jaar niet roken is de kans op kanker bijna even groot als bij andere mensen. Ben je 15 jaar gestopt dan is het risico op overlijden eindelijk net zo groot als voor een niet-roker.

Je raakt heel erg gemakkelijk gewend en verslaafd aan tabak. De meeste rokers wensen achteraf dat ze nooit begonnen waren. Roken is bovendien duur. Tien sigaretten per dag kunnen je tot zeshonderd euro kosten in een jaar. In tabak zitten meer dan 4.000 chemische stoffen, waarvan de meeste schadelijk voor de gezondheid zijn. Rokers lopen meer risico dan anderen op hoestproblemen en andere problemen in de luchtwegen. Een tabaksgewoonte van lange termijn kan leiden tot kanker, kapot gaan van de longblaasjes (emphysema) en hartziekten. Alle drie deze aandoeningen kunnen dodelijk zijn. De rook van andere mensen inademen (passief roken) kan ademhalingsproblemen veroorzaken, astma en zelfs kanker. Tabaksgebruik zorgde in Engeland (het Verenigd Koninkrijk) vorig jaar voor minstens 2.000 beenamputaties en voor 111.000 premature sterfgevallen.

Met de cotininetest van drugstesten.com controleert u via de urine of iemand de laatste dagen ook heeft gerookt. Laat je testen door bijvoorbeeld je partner of ouder en laat zien dat je je aan de gemaakte afspraken kunt houden

Wilt u meer weten over stoppen met roken?  Like onze Facebook pagina of volg ons op Twitter.

Bron