Ketamine

Ketamine In het kort

  • Ketamine is een narcosemiddel. Het is te koop als pil, poeder of injectievloeistof. 
  • Ketamine veroorzaakt onder ander hallucinaties. Dat betekent dat het de waarneming van de zintuigen verandert: de gebruikers ziet en ervaart dingen er in werkelijkheid niet zijn. 
  • In Nederland wordt ketamine wel eens verkocht als XTC of cocaïne. Het effect van ketamine is echter nauwelijks te vergelijken met die middelen. 
  • Verslavend? Lichamelijk niet, geestelijk komt voor. Steeds meer nodig voor zelfde effect? Ja, bij langdurig gebruik. 
  • Effecten korte termijn: Bewustzijnsveranderend. Omgeving wordt anders waargenomen ‘trippen’. Ervaring van scheiding van lichaam en geest. Verminderd coördinatievermogen, duizeligheid, misselijkheid. 
  • Effecten lange termijn: Psychische stoornissen bij mensen die daarvoor gevoelig zijn (angststoornissen, psychoses). 
  • Belangrijk: Dosering luistert nauw (kans op overdosering). Overdosering kan leiden tot coma. 
 

Wat is ketamine?

Ketamine is een narcosemiddel. Het middel is in de vorm van tabletten, poeders en injectievloeistof verkrijgbaar. In Nederland wordt ketamine wel eens verkocht als XTC of cocaïne. Het effect van ketamine is echter nauwelijks te vergelijken met die middelen.
Ketamine valt onder de Wet op de geneesmiddelenvoorziening en is daarom alleen legaal te verkrijgen op doktersrecept. Andere namen voor ketamine zijn: Special K, K, en Vitamine K.
 

Wat is de werking?

Het effect van ketamine is afhankelijk van de dosis, de wijze van toediening, de persoon en de situatie waarin het wordt gebruikt. Er zijn een aantal effecten die bij de meeste gebruikers voorkomen. Zo gaan de meeste gebruikers ‘trippen’. Dat wil zeggen dat zij de wereld op een andere manier gaan waarnemen. Zij kunnen bijvoorbeeld een gevoel van tijdloosheid ervaren of kleuren anders gaan zien. Deze trip kan zeer heftig zijn. Daarnaast ervaren veel mensen een scheiding van lichaam en geest. Daarom wordt ketamine ook wel een dissociatieve drug genoemd. Veel gebruikers gaan op een andere manier bewegen, zij voelen zich wankel of zweverig. Ook worden misselijkheid en duizeligheid beschreven. De werking van ketamine kan 1 à 2 uur aanhouden.
 

Wat zijn de risico’s?

Het gebruik van ketamine kan een behoorlijk intense gebeurtenis zijn, waarbij iemand bijvoorbeeld uittreding uit zijn eigen lichaam kan ervaren. Niet iedereen beleeft dit als positief. Hierdoor kan een ‘bad trip’ ontstaan, waardoor het een uiterst vervelende en angstige ervaring wordt. Omdat de dosering van ketamine nauw luistert, lopen gebruikers de kans op overdosering. Hierbij bestaat het risico dat je in coma raakt. Ook bij lagere doseringen is men soms niet meer in staat zich te bewegen. Dit verschijnsel is vooral gevaarlijk bij braken. De aanwezigheid van anderen kan in deze gevallen erg belangrijk zijn. Een bijeffect van ketamine als geestverruimend middel is dat pijn niet gevoeld wordt. Mensen kunnen zichzelf daardoor onbedoeld verwonden zonder dit in de gaten te hebben. Je kunt geestelijk afhankelijk worden van ketamine. Bij langdurig gebruik ontstaat tolerantie; iemand heeft steeds meer nodig voor hetzelfde effect.