Khat

Khat In het kort

  • Khat of qat zijn de bladeren en takjes van een plant met de Latijnse naam Catha Edulis Forsk. De blaadjes en zachte takjes worden gekauwd. 
  • In Nederland word khat met name gebruikt door Somalische inwoners. 
  • De werkzame stoffen van Khat zijn in Nederland verboden. Khat als plant is echter legaal. 
  • Verslavend? Lichamelijk niet, geestelijk is mogelijk. Steeds meer nodig voor zelfde effect? Nee. 
  • Effecten korte termijn: Stimulerend, verhoogde alertheid, lichte vorm van euforie, onderdrukking van vermoeidheid en honger. Hyperactiviteit, praatzucht en opwinding. Irritatie van maag en darmen (oprispingen). 
  • Effecten lange termijn: Slapeloosheid, hyperactiviteit, gebrek aan eetlust, verhoogde bloeddruk, stijging lichaamstemperatuur, versnelde hartslag. Mond- en keelkanker, verhoogde kans op maag- en darmziekten en hoge bloeddruk. Belangrijk: Kans op afhankelijkheid van khat bij traumatisch verleden. Slaapstoornissen door khatgebruik kunnen alcholgebruik in de hand werken. 
 

Wat is Khat?

Khat of qat is de naam van de bladeren en takjes van de Catha Edulis Forsk. Deze plant wordt voornamelijk in Jemen, Kenia en Ethiopië verbouwd. De blaadjes en zachte stengeldelen van deze plant kunnen worden gekauwd. In Nederland gebeurt dit met name door Somalische inwoners. Het kauwen van khat heeft voor hen van oudsher een rituele betekenis. Soms schrijft men er ook een geneeskrachtige werking aan toe. Khat als plant is legaal en valt onder de warenwet. De werkzame stoffen in khat, cathinon en cathine, staan echter in de opiumwet op lijst 1 (harddrugs) en zijn illegaal in Nederland. 
 

Wat is de werking?

Khat heeft een stimulerend effect. Het vergroot de alertheid, veroorzaakt een lichte vorm van euforie en vermindert het gevoel van honger en vermoeidheid. Daarnaast kunnen mensen hyperactief worden en veel willen praten.
 

Wat zijn de risico’s?

Met name bij chronisch gebruik van grote hoeveelheden khat kunnen een aantal bijwerkingen optreden. Men kan last krijgen van een verhoogde bloeddruk, stijging van de lichaamstemperatuur, hartritmestoornissen, slapeloosheid en een gebrek aan eetlust.
Bovendien hebben gebruikers een verhoogde kans op maag- en darmkwalen. Een enkele keer wordt ook het voorkomen van hallucinaties genoemd. Je kunt geestelijk afhankelijk raken van khat. Dit komt in Nederland vooral voor bij Somalische asielzoekers met een traumatisch verleden.