Lachgas

Lachgas gevolgen en risico’s

In het kort

  • Lachgas bestaat uit di-stikstofmonoxyde-gas. Het wordt gebruikt als drijfgas voor levensmiddelen en in de medische industrie. 
  • Lachgas is te koop in verschillende kwaliteiten en kwantiteiten. De bekendste zijn gaspatronen (voor onder meer slagroomspuiten) en ‘ballonnetjes’. 
  • Op sommige houseparty’s zijn ballonnen gevuld met lachgas te koop. Soms wordt opgetreden tegen de verkoop van deze ballonnetjes omdat het gebruik van lachgas in deze vorm -als drug- illegaal is. 
  • Lachgas valt officieel onder de Wet op de Geneesmiddelenvoorziening. 
  • Verslavend? Lichamelijk niet, geestelijk zelden. 
  • Steeds meer nodig voor zelfde effect (tolerantie)? Nee. 
  • Effecten korte termijn: Verdovende werking, zorgt voor een korte roes. Sterk, maar kortdurend gevoel van euforie. Misselijkheid, hoofdpijn, concentratiestoornissen en duizeligheid. 
  • Effecten lange termijn: Verlaagde vruchtbaarheid, verstoorde aanmaak van zaadcellen en rode bloedcellen bij veelvuldig gebruik. 
  • Belangrijk: Nooit direct uit gastank, gaspatroon of spuit gebruiken i.v.m. bevriezing van longen
 

Wat is  lachgas?

Lachgas bestaat uit di-stikstofmonoxyde-gas. Het wordt gebruikt als drijfgas voor levensmiddelen en in de medische industrie. Lachgas is te koop in verschillende kwaliteiten en kwantiteiten. De bekendste zijn gaspatronen (voor onder meer slagroomspuiten) en ‘ballonnetjes’. Op sommige houseparty’s zijn ballonnen gevuld met lachgas te koop. Soms wordt opgetreden tegen de verkoop van deze ballonnetjes omdat het gebruik van lachgas in deze vorm -als drug- illegaal is. Lachgas valt officieel onder de Wet op de geneesmiddelenvoorziening
 

Wat is de werking van Lachgas?

Lachgas wordt gebruikt in de geneeskunde als verdovend middel, meestal in combinatie met andere anaesthetica. Het gas heeft een pijnstillende werking en geeft een sterk maar kortdurend gevoel van euforie. Hierbij treedt een kortstondige vervorming van de werkelijkheid in beeld en geluid op. Het effect treedt al snel na inademing van het lachgas op en houdt slechts een aantal minuten aan.
 

Wat zijn de risico’s van lachgas?

Lachgas moet nooit rechtstreeks uit een gastank of gaspatroon worden ingeademd. In deze vorm heeft het gas zo’n lage temperatuur dat de longen kunnen bevriezen. Als drug wordt het daarom via ballonnetjes ingeademd. Veel voorkomende bijwerkingen zijn misselijkheid, hoofdpijn, concentratiestoornissen en duizeligheid. Langdurige blootstelling aan lachgas brengt risico’s met zich mee, zoals een verstoorde aanmaak van zaadcellen en rode bloedcellen. Bij recreatief gebruik zijn deze risico’s gering. Een slecht geventileerde ruimte kan een hoge concentratie aan lachgas bevatten waardoor je (ongewild) aan het gas staat blootgesteld. Bij gebruik van lachgas treedt geen lichamelijke afhankelijkheid op en ontstaat geen tolerantie. Geestelijke afhankelijkheid is in theorie mogelijk. 
Het is af te raden lachgas te gebruiken in combinatie met andere drugs of medicijnen.