Opiaten

OPIATEN

Algemene info Opiaten

De klasse van opiaten telt vele middelen. Sommige staan bekend om het illegale gebruik ervan, zoals heroïne. Andere zijn vervangers van heroïne, zoals methadon, of worden (ook) aan de andere kant toegepast in de geneeskunde: morfine, codeïne en dergelijke. Het gaat in deze rubriek vooral om heroïne en methadon. Opiaten kunnen een roes veroorzaken maar ook een dempende werking hebben. Heroïne wordt in verschillende vormen toegediend. Tegenwoordig is de meest gangbare gebruikswijze in Nederland roken (‘chinezen’, roken van folie). Minder vaak wordt heroïne geïnjecteerd. Mensen bij wie het gebruik van opiaten uit de hand is gelopen nemen vaak ook andere middelen op een manier die niet goed valt in te passen in een ‘regulier’ bestaan. Dit heet polydruggebruik. Waar in deze tekst gesproken wordt over de verzamelterm ‘harddrugs’ is meestal minstens 1 opiaat in het geding en verder vooral cocaïne. 
 

Opiaten In het kort

  • Opiaten zijn stoffen die uit de papaverplant (Latijn: papaver somniferum) worden gehaald. Door de onrijpe zaadbol in te kerven en het vrijkomende melksap in te drogen, ontstaat ruwe opium. 
  • Uit die ruwe opium kan bijvoorbeeld morfine worden gehaald. En uit die morfine kan via een chemische bewerking heroïne worden gemaakt. 
  • Opium is de verzamelnaam voor een mengsel van verschillende opiaten zoals morfine, codeïne, thebaïne, papaverine en noscapine. 
  • Verslavend? Treedt in het algemeen zeer snel op en is dan groot, zowel lichamelijk als geestelijk. 
  • Steeds meer nodig voor zelfde effect? Ja. 
  • Effecten korte termijn: Vermindering van pijn en angstgevoelens, kortdurende euforie, emotionele vervlakking, verstopping. Werkingsduur verschilt per soort opiaat. 
  • Effecten lange termijn: Onverschilligheid. 
  • Belangrijk: Risico van ondervoeding en verwaarlozing, waardoor grotere kans op infecties. Bij spuiten extra risico op een overdosis en/of infectie(s) (HIV (aids), hepatitis, etc.). 

Wat zijn opiaten?

Opiaten zijn stoffen die uit de papaverplant (Latijn: papaver somniferum) worden gehaald. 
Door de onrijpe zaadbol in te kerven en het vrijkomende melksap in te drogen, ontstaat ruwe opium. Uit die ruwe opium kan bijvoorbeeld morfine worden gehaald. En uit die morfine kan via een chemische bewerking heroïne worden gemaakt. Opium is de verzamelnaam voor een mengsel van verschillende opiaten zoals morfine, codeïne, thebaïne, papaverine en noscapine.
Ze zijn verwant aan van nature in de mens voorkomende pijnstillende stoffen (de endorfines). 
Er zijn tegenwoordig ook synthetisch bereide opiaten, waarvan methadon de bekendste is.
 

Wat is de werking van opiaten?

Bij het gebruik van opiaten worden de ademhaling en de hartslag langzamer. De lichaamstemperatuur gaat iets omlaag. De pupillen vernauwen zich sterk. Opiaten verminderen de werking van de darmen en kringspieren. Seksuele behoeften kunnen minder worden. In het begin kan de gebruiker last krijgen van braken, hoofdpijn, duizeligheid, misselijkheid, jeuk en een ‘vreemd’ gevoel in het hoofd. De werkzame stoffen veroorzaken op zich géén beschadigingen aan weefsels en organen. De demping van pijn is de reden waarom morfine als sterke pijnstiller wordt gebruikt na operaties.
 

Wat zijn de risico’s van opiaten?

Naast lichamelijke en geestelijke afhankelijkheid brengen opiaten de volgende risico’s met zich mee: Overdosis, niet zelden met de dood als gevolg. Want de vertragende effecten op de ademhaling kunnen fataal zijn. Een overdosis kan verschillende oorzaken hebben: een te hoge dosis ineens, dezelfde dosis als vroeger na een periode van stoppen, verrast worden door heroïne van een ongebruikelijke zuiverheidsgraad. Ontstekingen en infecties door onzorgvuldig en onhygiënisch spuiten. Omdat heroïne pijnklachten onderdrukt, kan een ziekte niet of te laat worden opgemerkt. Opiatengebruik verstoort de menstruatiecyclus, soms verdwijnt de menstruatie helemaal. Pasgeboren baby’s van heroïnegebruikende moeders vertonen ontwenningsverschijnselen. Combinaties van opiaten met andere dempende middelen zijn gevaarlijk, omdat de effecten elkaar kunnen versterken. Dit kan dodelijke gevolgen hebben