Poppers

Poppers gevolgen en risico’s

Poppers In het kort

  • Poppers zijn flesjes of capsules waarin een vloeistof zit die snel verdampt en gemakkelijk ingeademd kan worden. 
  • De naam ‘poppers’ is afgeleid van de oorspronkelijke verpakking, die bij het openen een ‘poppend’ geluid maakte. 
  • Ze zijn populair in de homoscene, maar ze worden ook gebruikt in het uitgaansleven of thuis. 
  • Poppers zijn legaal, mits op doktersrecept verkregen. 
  • Verslavend? Lichamelijk niet, geestelijk is mogelijk. Steeds meer nodig voor zelfde effect? Nee. 
  • Effecten korte termijn: Ontspannend, bewustzijnsveranderend (‘high’). Versterken seksuele gevoelens. Irritatie van huid en slijmvliezen. 
  • Effecten lange termijn: Duizeligheid, misselijkheid, hoofdpijn, coördinatiestoornissen, verwardheid, bloedarmoede, irritatie van luchtwegen. 
  • Belangrijk: Bij hoge dosis kans op bewusteloosheid.Gevaarlijk in combinatie met harttabletten of medicijnen tegen erectieproblemen. Combinatie met andere drugs geeft onvoorspelbare effecten

Wat zijn poppers?

Poppers zijn flesjes of capsules waarin een vloeistof zit die snel verdampt en gemakkelijk ingeademd kan worden. Deze vloeistof bestaat uit amylnitriet, butylnitriet, cyclohexylnitriet of alkylnitriet. De naam ‘poppers’ is afgeleid van de oorspronkelijke verpakking, die bij het openen een ‘poppend’ geluid maakte. Ze zijn populair in de homoscene, maar ze worden ook gebruikt in het uitgaansleven of thuis. Poppers vallen onder de Wet op de geneesmiddelenvoorziening en zijn daarom legaal, mits op doktersrecept verkregen. Ze waren verkrijgbaar bij seksshops, maar zijn nu alleen nog in het grijze circuit te koop. Strikt gezien zijn het geen drugs, omdat ze niet direct op het bewustzijn inwerken.
 

Wat is de werking van poppers?

Oorspronkelijk werden poppers gebruikt in de geneeskunde bij mensen met hartkwalen omdat ze zorgen voor een betere doorbloeding van de hartspier. Tegenwoordig worden hiervoor in de geneeskunde andere middelen gebruikt. Poppers geven je het gevoel ‘high’ te zijn; je voelt je ontspannen en een beetje duizelig. Poppers verwijden de bloedvaten, waardoor de bloeddruk daalt. Je krijgt een soort ‘warm gevoel’ in je hoofd dat soms het idee geeft dat je hoofd uit elkaar gaat spatten. De werkingsduur is zeer kort, nog geen minuut. Vaak worden poppers gebruikt bij seksueel contact. Door de warme ‘flush’ in je hoofd werken poppers seksueel stimulerend; ze veroorzaken soms een hardere erectie en een versoepeling van de kringspier van de anus. Poppers worden ook gebruikt omdat ze de werking van XTC zouden versterken.
 

Wat zijn de risico’s?

Bij langdurig of teveel gebruik van poppers kunnen allerlei bijwerkingen optreden zoals duizeligheid, misselijkheid, hoofdpijn, coördinatiestoornissen, verwardheid en zelfs bewusteloosheid. Ook irritatie van de luchtwegen en bloedarmoede worden vaak beschreven. Poppers irriterrt de huid en slijmvliezen en mogen daar dus niet rechtstreeks mee in contact komen. Sommige mensen krijgen geen genoeg van poppers en kunnen er geestelijk afhankelijk van worden. Mensen die harttabletten gebruiken kunnen beter geen poppers gebruiken vanwege het gevaar op het ontstaan van problemen met de bloeddruk. De combinatie van poppers met andere drugs geeft onvoorspelbare effecten. Vooral de combinatie met middelen tegen erectieproblemen kan levensgevaarlijk zijn.