T: +001 555 801

Drugstesten.com levert sneltesten om drugsgebruik aan te tonen

Tabak en Alcohol

Tabak

Wat zit erin?

In tabak zit een drug, nicotine, die heel verslavend is.

De effecten

Nicotine is een sterke en snelwerkende drug. Wanneer je rook inhaleert, bereiken de effecten van de nicotine je hersenen ongeveer 8 seconden later. Nicotine doet de hartslag sneller kloppen en verhoogt de druk van de bloedsomloop. Eerste-keer-gebruikers kunnen zich erg ziek voelen.

De risico's

Je raakt heel erg gemakkelijk gewend en verslaafd aan tabak. De meeste rokers wensen achteraf dat ze nooit begonnen waren. Roken is bovendien duur. Tien sigaretten per dag kunnen je tot zeshonderd euro kosten in een jaar. In tabak zitten meer dan 4.000 chemische stoffen, waarvan de meeste schadelijk voor de gezondheid zijn. Rokers lopen meer risico dan anderen op hoestproblemen en andere problemen in de luchtwegen. Een tabaksgewoonte van lange termijn kan leiden tot kanker, kapot gaan van de longblaasjes (emphysema) en hartziekten. Alle drie deze aandoeningen kunnen dodelijk zijn. De rook van andere mensen inademen (passief roken) kan ademhalingsproblemen veroorzaken, astma en zelfs kanker. Tabaksgebruik zorgde in Engeland (het Verenigd Koninkrijk) vorig jaar voor minstens 2.000 beenamputaties en voor 111.000 premature sterfgevallen.

Alcohol

De effecten

  • - Veel mensen genieten van een glas alcohol. In kleine hoeveelheden kan het hen helpen zich relaxed te voelen en gemakkelijker in de omgang.
  • - Sommige mensen gebruiken alcohol om van hun problemen weg te vluchten.
  • - Het effect hangt af van de sterkte van de drank en van de snelheid waarmee het gedronken wordt.
  • - Het hangt ook af van het moment dat de persoon het laatste heeft gegeten, zijn of haar gewicht, stemming en omgeving.
  • - De spraak kan vertragen, de coördinatie verstoord en emoties kunnen sterker aangevoeld worden.
  • - Een kater (de na-effecten van alcohol) kan ertoe leiden dat je je ziek voelt voor een dag, minder of meer.

De risico's

Alcohol is een verdovend middel. Gebruikers kunnen zich uiteindelijk heel gedeprimeerd voelen. Vrouwen worden met dezelfde hoeveelheid sneller en meer dronken dan mannen. Ze kunnen ook op vroegere leeftijd gezondheidsproblemen ontwikkelen die met drank te maken hebben. Een overdosis (veel te veel drinken) kan leiden tot bewustzijnsverlies. Gebruikers riskeren dan om in hun braaksel te stikken. Zo vallen er soms doden. Een overdosis kan ook leiden tot alcoholvergiftiging, die fataal kan zijn. Teveel alcoholgebruik gedurende lange tijd kan leiden tot ernstige lever-, hart- en maagstoornissen. In in Engeland (het Verenigd Koninkrijk) zijn er elk jaar 25.000 doden die in verband staan met alcoholgebruik. Alcohol mixen met andere drugs is zeer gevaarlijk.

Test